5 december 2021

Wat kun je doen als een klant niet betaalt?

2 min read
incassobureau

Als een klant niet betaalt, dan is dat natuurlijk erg vervelend. Je levert een product of dienst en krijgt je verdiende geld maar niet. Je wilt het liefst dat de klant je binnenkort betaalt. Wat kun je als bedrijf zijnde hieraan doen? Soms verkeert je klant in financieel zwaar weer. We gaan het in deze blog hebben over wat je kunt doen om de klant te laten betalen.

Schakel een incassobureau in

Als de klant al een hele lange tijd verzuimd om te betalen, dan zou je een incassobureau in Meppel kunnen schakelen.

Belang van een goede factuur

Als je een duidelijke en gestructureerde factuur maakt, dan kun je jezelf niet iets verwijten. Het is belangrijk om je volledige bedrijfsgegevens te vermelden. Zo moet je je KvK en btw-nummer vermelden op de factuur. Je moet ook de factuurdatum en de betalingstermijn vermelden op de factuur. Zorg dat je te allen tijde je factuur controleert voordat je deze verstuurt. Het kan natuurlijk voorkomen dat je betalingstermijn verkeerd in de factuur staat en dat de klant hier misbruik van gaat maken. Gemiddeld genomen ligt een betalingstermijn tussen de 14 en 30 dagen. Er zijn ook uitzonderingen mogelijk. Zo is het mogelijk dat er een betalingstermijn van 60 dagen binnen bedrijven wordt gehanteerd.

Stuur een herinnering

Als een klant niet betaalt binnen de afgesproken termijn, dan kan dat een keer gebeuren. Ga niet gelijk boos opbellen of een boze brief of mail versturen. Stuur een ‘friendly reminder’ via de mail of per post, waarin je de klant netjes vraagt om de betaling zo snel mogelijk te doen. Vaak zie je dat mensen door drukte de factuur over het hoofd hebben gezien. Geef mensen dus een tweede kans om de rekening alsnog te betalen.

Bel de klant op

Als de herinnering ook genegeerd wordt, is het slim om de klant te benaderen via de telefoon. Vraag of de klant de rekening en de herinnering heeft binnen gekregen. Blijf in dit gesprek netjes en beleefd. Dit zorgt ervoor dat de klant empathie voor je krijgt en sneller overgaat tot betaling.