5 december 2021

Waar let je op bij het vergelijken van verschillende boekhoudprogramma’s

2 min read

Hoe vervelend het ook mag zijn, de boekhouding is een verplichting waaraan ondernemers, maar ook stichtingen en verenigingen moeten voldoen. Het bijhouden van de boekhouding kunt u door een boekhouder of een administratiekantoor laten uitvoeren. Doorgaans zijn hier echter vrij hoge kosten mee gemoeid. Voor kleine ondernemers en ZZP’ers is het veel interessanter om een goed boekhoudprogramma te gebruiken. Daar zijn er enorm veel van, waarbij elk programma specifieke kenmerken heeft.

Wat voor onderneming heeft u?

De bedrijfsvorm bepaalt meestal ook de wettelijke verplichtingen waaraan u moet voldoen. Een boekhoudingprogramma is daarom ook vaak gericht op een bepaald soort bedrijfsvoering. Een voetbalvereniging zal doorgaans een ander programma gebruiken dan een installatiebedrijf. Grotere bedrijven kiezen vaak voor een uitgebreid boekhoudingprogramma, terwijl voor kleine ondernemers een eenvoudig programma vaak al meer dan voldoende is.

Welke gemakken moet het boekhoudprogramma bieden?

Naast het voldoen aan wettelijke verplichting, wilt u natuurlijk ook dat er zoveel mogelijk gemak uit het programma gehaald kan worden. Zo beschikken veel programma’s over de mogelijkheid om bonnetjes te scannen en koppelingen te maken met andere programma’s, zoals bijvoorbeeld een factuurprogramma. Ook bieden sommige programma’s de mogelijkheid aan om uren te berekenen. Dit is handig wanneer u factureert op basis van een uurtarief. Verder biedt een aantal boekhoudprogramma’s de mogelijkheid aan om de software via een app te gebruiken. Zo heeft u altijd en overal inzicht in uw boekhouding. Gebruikt u het programma voor een stichting of vereniging, dan is een geïntegreerde ledenadministratie heel erg handig.

De belastingdienst maakt het nog leuker!

Uitgebreide boekhoudprogramma’s maken het mogelijk verschillende programma’s met elkaar te koppelen. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid om uw BTW-aangifte via het boekhoudingprogramma te laten verlopen. Door te kiezen voor een boekhoudprogramma met deze mogelijkheid, bespaart u zichzelf niet alleen tijd, maar voorkomt u hoge boete doordat u bijvoorbeeld te laat bent met het indienen van de BTW-aangifte.

Het bijhouden van de boekhouding wordt soms gezien als een noodzakelijk kwaad. Met een goed gekozen boekhoudingporgramma hoeft dat echter helemaal niet het geval te zijn. Meer informatie op: https://www.vergelijk-boekhoudprogramma.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *