5 december 2021

Kind aangereden?

3 min read

Is uw kind aangereden? Door de emotionele stress en de zorgen die u heeft over het herstelproces van het fysiek en/of psychisch letsel die uw kind eventueel heeft opgelopen van het ongeval, wilt u niet meer aan uw hoofd. De meeste Nederlanders weten niet hoe ze moeten handelen in deze situatie, en waar ze recht op hebben. De Nederlandse wet heeft bepaald dat u als ouder van uw kind bijna altijd recht heeft op een schadevergoeding op deze situatie. Door jarenlange ervaring op het gebied van letselschade, ga ik van misterclaim altijd voor de maximale haalbare schadeclaim. Neem dus snel contact op!

Waar heeft u recht op?

In verschillende situaties heeft u natuurlijk recht op verschillende schadeclaims. Als eerst is de vraag, hoe oud is uw kind? Er zijn namelijk andere regels wanneer uw kind van 17 is aangereden tegenover wanneer uw kind van 12 is aangereden. Dus, de volgende 3 vragen zijn van belang:

  1. Hoe oud is uw kind?
  2. Waardoor is uw kind aangereden?
  3. Wat is de schade?

Voor kinderen tot 14 geld het volgende. Kinderen tot 14 zijn vaak onbevangen en niet bewust van de gevaren in het verkeer, en lopen vaker risico. Uw kind gaat bijvoorbeeld zelf naar school, of gaat afspreken. Een ongeluk zit in een klein hoekje, en kan u een enorme schik bezorgen. Volgens artikel 185 van de Wegenverkeerswet, is uw kind een kwetsbare verkeersdeelnemer. Daarom is er bij sprake van een aanrijding met een gemotoriseerd voertuig dat de bestuurder van het voertuig 100% aansprakelijk is.

Voor kinderen vanaf 14 is de situatie toch iets anders. Volgens artikel 185 van de Wegenwet is uw kind van 14 jaar of ouder ook een kwetsbare verkeersdeelnemer, en daarom is er bij sprake van een aanrijding met een gemotoriseerd voertuig dat de bestuurder voor ten minste 50% van de schade aansprakelijk is, zelfs bij eigen schuld. 

In beide situaties wordt er natuurlijk gekeken naar de fouten die eventueel zijn gemaakt door het kind of door de bestuurder. Is het bijvoorbeeld aantoonbaar dat uw kind roekeloos heeft gehandeld, is de aansprakelijkheid natuurlijk iets minder. 

Is u kind aangereden op de fiets, gelden er ook speciale regels. Bij het vaststellen van aansprakelijkheid, wordt er gekeken naar alle omstandigheden bij de aanrijding. 

Schadevergoeding

Wanneer uw kind is aangereden, heeft u waarschijnlijk recht op een schadevergoeding. Als u deze ontvangt, kan u een gedeelte gebruiken voor de extra kosten van het ongeval. De rest van het geld wordt apart gezet op de rekening van het kind. Het ontvangen bedrag bestaat uit materiële schade en smartengeld. 

Het berekenen van de hoogte van de schadekosten is vaak ingewikkeld, en vaak is het ook onbekend hoe het ongeval de toekomst van uw kind gaat beïnvloeden. Alle factoren spelen een rol in deze situatie.

Bij misterclaim heb ik veel ervaring opgelopen in deze situaties, en kan ik garanderen dat ik ga voor de hoogst haalbare vergoeding. Wilt u weten wat ik voor u kan betekenen? Neem dan gerust gratis vrijblijvend contact op, en krijg direct advies. U kan bij de cliëntervaringen kijken hoe de zaak van oudere cliënten zijn verholpen. Wacht dus niet langer, en neem snel contact op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *