5 december 2021

Hoe kies je een goed seniorenbed?

2 min read

Een goede nachtrust is essentieel voor senioren. Uit onderzoek is gebleken dat senioren net zoveel slaap nodig hebben als jongvolwassenen, wat neerkomt op zeven tot negen uur slaap per nacht. Een bed dat niet comfortabel aanvoelt, kan echter grote slaapproblemen veroorzaken bij senioren. Slaapgebrek bij senioren kan leiden tot gezondheidsklachten zoals geheugenproblemen en chronische pijn. In dit artikel lees je waar je allemaal op moet letten bij het uitkiezen van een goed seniorenbed.

De matras

Bij het uitzoeken van de juiste matras voor een seniorenbed is het noodzakelijk om een matras te vinden die niet te stevig is, maar ook niet te donzig. Een stevige matras kan te veel druk uitoefenen op het lichaam van een oudere, waardoor chronische pijn ontstaat. Een te zachte matras daarentegen geeft niet genoeg ondersteuning.

Voor ouderen die beperkt zijn in de mobiliteit, is een ziekenhuisbed het meest comfortabel. Met een ziekenhuisbed wordt het voor senioren makkelijker gemaakt om rechtop te zitten in bed. Dit is vooral handig bij het eten of televisie kijken. Daarbij is een ziekenhuisbed makkelijk te verstellen en daarom geschikt voor senioren met ademhalingsproblemen.

Bedhekken

Bedhekken in het seniorenbed voorkomen dat iemand uit bed valt en ondersteunen bij het rechtop zitten of opstaan. Ouderen kunnen uit het bed vallen door verwarring of omrollen in de slaap. Daarbij zijn senioren soms te verzwakt om uit eigen kracht rechtop te zitten of uit het seniorenbed te komen. Daarom is een bedhek handig, zodat de oudere niet iedere keer om hulp hoeft te roepen en zichzelf omhoog kan hijsen.

Een bedalarm

Een bedalarm kan de nodige gemoedsrust bieden voor verzorgers, omdat deze waarschuwt wanneer de oudere uit het seniorenbed probeert te komen. Op deze manier heeft de verzorger tijd om zich naar het bed te haasten, de oudere te helpen en een val te voorkomen. Het bedalarm is in de meeste gevallen echter optioneel omdat niet iedereen hier de voorkeur aan biedt. Voordat je een seniorenbed met bedalarm aanschaft, vraag je dan af of het echt nodig is en of de dierbare oudere dit ook wenst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *