Het verschil tussen zakelijk en particulier vastgoed financieren

zakelijke financiering vastgoed

Er bestaan diverse verschillen tussen ene zakelijke financiering van vastgoed en een particuliere financiering. Beide soorten leningen zijn dus niet hetzelfde, maar kennen hun eigen voorwaarden. Maar wat zijn die verschillen precies? Wanneer kun je het beste kiezen voor een particuliere lening of voor een zakelijke financiering vastgoed? In dit artikel gaan we op deze vragen in en leggen we je precies uit welke verschillen er tussen beide fenomenen zijn!

Een zakelijke lening vereist meer voorbereiding

Voor het aanvragen van een zakelijke lening om de aankoop van vastgoed mee te bekostigen, moet je als ondernemer mer cijfers aanleveren dan als particulier. Financiers willen vaak precies weten welke activa er in je bedrijf zijn, hoe de cashflow er over een langere periode uitziet en wat de omzetgegevens van de afgelopen jaren zijn. Ze willen namelijk zekerheid hebben dat je de financiering ook daadwerkelijk kunt aflossen binnen de daarvoor vastgestelde termijn. Je zult als ondernemer dus volop openheid van zaken moeten geven als je een grote geldsom wilt lenen om te investeren in vastgoed. Heb je een eigen accountant, dan is het aan te raden om deze hiervoor in te schakelen.

Ook als particulier moeten er natuurlijke diverse financiële gegevens op tafel verschijnen voordat je geld kunt lenen. Maar toch gaat particulier lenen van geld vaak een stuk gemakkelijker. Bij de meeste financiers is het voldoende als je niet geregistreerd staat bij het BKR een beknopt overzicht van je financiële situatie kunt geven.

zakelijke financiering vastgoed

De boeteregeling van zakelijke en particuliere leningen is anders

Een ander verschil tussen zakelijk lenen voor vastgoedaankoop of particulier lenen is het boetesysteem. Kies je voor een zakelijke financiering vastgoed en ga je tussentijds je eigen onderneming verkopen? Dan krijg je een aanzienlijke hogere boete dan wanneer je particulier leent voor vastgoed.

Bij beide leenvormen moet je eigen geld inleggen

Of je nu als particulier of als bedrijfseigenaar geld wilt gaan lenen voor het investeren in vastgoed: in beide situaties zul je doorgaans eigen kapitaal moeten inleggen om geld te kunnen lenen. Houd dit dus in de gaten als je op zoek bent naar financiering voor jouw vastgoedinvestering!

Geef een reactie