5 december 2021

Het belang van een testament

2 min read

Wanneer je komt te overlijden laat je al je bezittingen achter. Maar naar wie gaan deze bezittingen precies? Dat is voor veel mensen een raadsel. Wanneer je geen testament opstelt zal de wet bepalen wat er met jouw bezittingen zal gebeuren. Dit is voor veel mensen natuurlijk niet ideaal, aangezien ze er dan weinig inspraak in hebben. Een testament opstellen kan dus van groot belang zijn.

Het belang

Het belang van een testament is voor iedereen anders. In een testament kan je precies zeggen wie jouw erfgenamen zijn en wat ze krijgen. Voor de één is een testament dus ideaal om bepaalde spullen aan bepaalde mensen te geven. Een ander voordeel is dat je extra erfgenamen kunt toevoegen, zoals een partner waarmee je niet getrouwd bent. Ook kun je in een testament erfgenamen uitsluiten. Wanneer je bepaalde familieleden niet meer spreekt kan je deze dus als erfgenamen verwijderen. Ook zien we dat mensen soms een goed doel als erfgenaam toevoegen, dit kan ook in het testament worden opgesteld.

Notaris inschakelen

Een testament kan je helaas niet zelf opstellen, maar moet worden gedaan door een notaris. Het is belangrijk om een goede notaris te vinden, zodat deze een manier kan vinden dat jij zo min mogelijk erfenisbelasting zal hoeven af te staan zodat je erfgenamen het meeste geld krijgen. Wanneer je een notaris hebt gevonden kan je hier een afspraak mee inplannen. Vervolgens kan je jouw wensen doorgeven en de notaris zal dit omzetten in wettelijke bepalingen. Op basis hiervan wordt een testament opgesteld die jij vervolgens moet goedkeuren. Het testament zal voor iedereen geheim blijven tot jij komt te overlijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *