Goud kopen: de do’s en don’ts

goud en zilver kopen

Wat je reden ook is, investeren in goud is een slimme zet. En of je nou een doorgewinterde goudhandelaar bent of juist voorzichtig aan het oriënteren of goud kopen iets voor jou is, er zijn een aantal belangrijke zaken om te bespreken als we het hebben over de goudhandel. De handel en de koers zelf zijn namelijk zo stabiel dat je je geen zorgen hoeft te maken wanneer je het goud al in je bezit hebt. Maar het gevaar zit in fouten die je kan maken tijdens het kopen van je goud. Daarom hebben we hieronder de belangrijkste do’s en don’ts bij goud kopen voor je op een rij gezet:

Do’s (wat wèl te doen bij goud kopen):

  1. Laat je goed informeren

Het is uitermate belangrijk dat je bij het handelen in goud zorgt dat je goed geïnformeerd bent. Er zijn talloze internetpagina’s met handige informatie, over de actuele goudprijs, de goudkoers in het algemeen, en de verschillende kanten die je op kan wat betreft de goudhandel. Deze manier van handelen bestaat al duizenden jaren, en er is dus veel kennis en expertise opgebouwd. Buiten het bekijken van websites raden we ook enorm aan om een erkende goudhandelaar te benaderen als je vragen hebt.

  1. Handel op de manier die bij je past

Ieder mens zit anders in elkaar, en ieders leven ziet er anders uit. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je een grote erfenis hebt gekregen en een slimme manier zoekt om te investeren in de toekomst. Dan kan het investeren in goudbaren bij je passen. Maar het kan ook zijn dat je liever met kleinere bedragen werkt. Dan kan het slim zijn je te verdiepen in gouden en zilveren munten, die vaak per stuk verhandelbaar zijn en waar een enorme markt voor is. Zo zijn er verschillende vormen, en welke vorm je kiest is natuurlijk geheel afhankelijk van hoe jij bent en wat voor doel je met je geld hebt.

  1. Hou je doel voor ogen

Zoals we hierboven hebben aangegeven, is het belangrijk om goed te weten wat je doel is. als je bijvoorbeeld besloten hebt te investeren in een goudbaar, en die wilt bewaren totdat je met pensioen gaat, of om na te laten aan je dierbaren, dan is het goed om je daar aan te houden. Zelfs als de goudprijs zodanig stijgt dat het aanlokkelijk wordt om te verkopen.

goud en zilver kopen

Don’ts (wat je echt niet moet doen bij goud kopen):

  1. Vertrouw niet iedereen

Binnen de goudhandel valt een hoop geld te verdienen. Er zijn een aantal gerenommeerde, erkende handelaren en juweliers die altijd het beste met hun klanten voor hebben, maar er zijn ook onbetrouwbare partijen te vinden. Vaak zijn dit jonge bedrijfjes, die hopen snel veel geld te verdienen. Ze stunten daarom met hun goudprijs, en hebben vaak schreeuwerige websites en social media pagina’s. Als je contact met ze opneemt zul je zien dat ze weinig transparant zijn over de prijzen die ze hanteren. Dit doen ze expres, zodat je later – wanneer je in een stadium bent dat je niet meer terug kan – de hoofdprijs zult betalen. Als het er te mooi uitziet om waar te zijn, dan is dat ook vaak zo. Trap dus niet in de malafide praktijken van dit soort oplichters.

goud en zilver kopen
  1. Trap niet in stuntprijzen

Hierboven genoemde firma’s gebruiken vaak stuntprijzen om je aandacht te krijgen. Ze zijn vaak zo gewiekst dat ze, wanneer ze je aandacht hebben, precies weten hoe ze die vast moeten houden en om jou in hun proces van oplichting te lokken. Ze zullen het voor lange tijd zo mooi mogelijk laten lijken, zodat je pas in de allerlaatste stap – de stap van het daadwerkelijke aankopen – geconfronteerd wordt met de prijs. En die prijs ligt dan uiteraard standaard vele malen hoger dan je in eerste instantie verteld is.

  1. Bewaar je goud niet in een oude sok

Het klinkt misschien grappig, maar er zijn nog steeds enorm veel mensen die hun waardevolle spullen in een oude sok ergens in een kast bewaren. Dat doen ze natuurlijk omdat ze zo hun kostbaarheden dichtbij kunnen houden, en is een resultaat uit het verleden. Er waren vroeger namelijk simpelweg weinig alternatieven, dus we kunnen – met name in de oudere generatie – dit gebruik nog steeds terugvinden. Er zijn echter tegenwoordig talloze veilige opties: er zijn banken waar je kluisjes kunt huren, maar ook bedrijven die er in gespecialiseerd zijn waardevolle objecten op te slaan. Het is dus zeer aan te raden daar gebruik van te maken.

Dit waren enkele belangrijke punten om door te lezen voordat je begint met goud kopen. Heb je nog vragen? Neem even contact op met een erkende goudhandelaar of juwelier. Zij zullen met liefde antwoord geven op de vragen die je nog hebt.