Een ZZP’er inhuren: 3 tips

ZZP

In Nederland is er een groeiende groep ZZP’ers. Gedwongen, omdat de hun opdrachtgever – eerder hun baas – dit van ze verlangt. Of omdat ze liever zelf de teugels in handen willen hebben. Wat de reden ook is. Als bedrijf kom je er vandaag de dag bijna niet onderuit om – zo nu en dan – een ZZP’er in te schakelen. In deze blog geven de specialisten van Recruitment Backoffice je een paar tips. Zo leid je deze samenwerking zoveel mogelijk in goede banen.

1. Vraag hulp van buitenaf

Een contract met een ZZP’er aangaan, is een riskante onderneming. Zeker wanneer dit een – voor jou – onbekend terrein betreft. Want welke regels gelden er eigenlijk op fiscaal, maar ook op juridisch gebied? Wanneer is er bijvoorbeeld sprake van een verkapt dienstverband? En zijn er verder nog zaken waar jij als ondernemer nog niet aan hebt gedacht? Om te voorkomen dat er straks instanties met slecht nieuws bij jou aankloppen, kun je ZZP-bemiddeling aanvragen. Dit kan bij verschillende bedrijven, waaronder Recruitment Backoffice.

2. Stel een duidelijk plan op

Niets is zo vervelend als niet weten waar je aan toe bent. Het plan is onduidelijk of veel te ruim opgesteld. Dit heeft vervelende consequenties voor zowel jou als de opdrachtnemer. Laatstgenoemde weet namelijk niet precies wat er van hem of haar wordt verwacht. Hij of zij werkt daardoor met veel onzekerheid. En jij krijgt misschien niet het eindproduct dat je graag had gezien. Stel – om dat te voorkomen – een duidelijk plan op. Wat wil je, hoe wil je het, voor welke prijs en binnen welke tijdspanne?

3. Begin klein

Bij werknemers houd je een proefperiode in ere. Datzelfde kun je ook bij ZZP’ers doen. Niet letterlijk natuurlijk. Want er is geen sprake van een dienstverband die je periodiek uitbetaalt. Maar je kunt een zelfstandige wel eerst uittesten door ze een kleinere opdracht te geven. Bijvoorbeeld het voorbereidende werk of werk in een bepaalde ruimte. Deze opdracht vormt de basis voor het wel of niet voortzetten van de samenwerking. Bevalt de werkhouding en het resultaat je? Dan kun je de ZZP’er grotere opdrachten gaan geven.