5 december 2021

Een lening afsluiten: hier moet je op letten

2 min read
lening afsluiten

Wil je binnenkort een droomauto kopen, of ben je van plan een andere dure aankoop te doen? Grote kans dat je aan het nadenken bent om een lening af te sluiten. Hierdoor ontvang je in één klap veel geld, maar daar zitten natuurlijk wel risico’s aan verbonden. Waar moet je dan precies op letten bij een lening afsluiten? In dit artikel geven we je informatie over de verschillende leningen die er zijn en welke het beste bij jou past!

De verschillende soorten leningen

Veruit de bekendste vormen van leningen zijn de persoonlijke lening en het doorlopend krediet. Simpelweg omdat dit de populairste vormen van leningen zijn en ze veel voordelen met zich meebrengen. Naast deze twee soorten zijn er nog meer kredietvormen. Hieronder zetten we ze allemaal voor je op een rijtje:

  • Persoonlijke lening is vaak de beste keuze als je een lening gaat afsluiten. Je leent namelijk in één keer het gehele bedrag, je betaalt een vast bedrag per maand aan rente en aflossing en je bent in controle over de looptijd van de lening. Daarnaast heeft een persoonlijke lening ook vaak de laagste rente.
  • Doorlopend krediet is ook een kredietvorm die je vaak tegenkomt. Je spreekt in dit geval met de kredietverstrekker een bepaald kredietlimiet af, tot die limiet mag je zoveel en zo vaak opnemen als je wilt. Wel betaal je tijdens elke opname een vast percentage om de aflossing en rente te betalen.
  • Rood staan is in feite ook een soort kredietvorm. Je betaalt in dit geval namelijk met geld dat je niet hebt, dus leen je geld van de bank tot jij je salaris hebt ontvangen. Dit is echter alleen interessant bij lage bedragen.
  • Creditcard is over het algemeen geen kredietvorm, maar wel als je niet genoeg geld op je rekening hebt en toch ermee betaalt. Dan word je openstaande bedrag een lening en komen er hoge rentepercentages bij kijken.
  • Koop op afbetaling is een kredietvorm waarbij je elke maand een deel van het aankoopbedrag plus rente (hoog rentepercentage!) betaalt.
  • Leasen is vooral bekend met auto’s. Je betaalt een vast maandelijks bedrag om een auto te gebruiken, maar je kan ook tegenwoordig een wasmachine of fiets leasen!
  • Lenen met onderpand is een kredietvorm waarbij je de lening niet meer kunt betalen en de kredietverstrekker het onderpand kan opeisen en verkopen.
  • Onderhandse lening is een lening die plaatsvindt zonder bank of kredietverstrekker, zoals bijvoorbeeld een vriend of familielid.
  • Flitskrediet of minikrediet is een lening voor kleine bedragen die je in korte tijd weer terug moet betalen, bijvoorbeeld binnen 14 dagen.

Welke soort lening afsluiten?

Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie zijn er een aantal leningen die het beste bij jou passen. In veel gevallen is de persoonlijke lening de beste keuze. Bekijk eerst goed hoeveel geld je werkelijk nodig hebt en hoe snel je het terug kan betalen. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *