5 december 2021

De laagste hypotheekrente vinden voor jouw nieuwe woning

3 min read

Tegenwoordig zien we dat steeds meer mensen een woning willen kopen, in plaats van jarenlang in een huurhuis te wonen. Het nadeel hiervan is dat de woningprijzen de afgelopen jaren enorm zijn toegenomen. Je hebt dan dus ook veel geld nodig om een woning te kunnen kopen. Bijna niemand heeft al genoeg geld gespaard om een volledige woning in één keer te kunnen financieren. Het is dan ook helemaal niet zo raar om een hypotheek af te sluiten om het huis wat jij op je oog hebt toch te kunnen financieren. Wanneer je een hypotheek af wilt sluiten, dan is het belangrijk dat je goed kijkt naar waar je de laagste hypotheekrente kan krijgen. Wanneer je een lage hypotheekrente hebt, dan zul je de komende jaren veel geld besparen. In dit artikel gaan we dieper in op wat een hypotheekrente precies inhoudt en hoe je de laagste hypotheekrente kan vinden.

Wat is hypotheekrente?

Iedereen weet onderhand wel dat geld lenen ook geld kost. Over het geld dat je leent bij een hypotheek, moet je dus ook een bepaalde rente betalen. Deze rente wordt ook wel de hypotheekrente genoemd. Deze rente betaal je omdat de geldverstrekker natuurlijk wilt verdienen aan jou. De verschillende hypotheekverstrekkers kunnen dan ook zelf bepalen hoe hoog de hypotheekrente is. Over het algemeen wordt de hypotheekrente wel opgebouwd uit een aantal aspecten.

Om te beginnen de inkoopprijs van het geld dat je leent. Een bank heeft niet genoeg geld losliggen om jou te geven en daarom zullen zij het geld inkopen bij een centrale bank. Wanneer ze dit doen, moeten zij ook rente betalen en deze rente wordt doorberekend in jouw hypotheekrente.

Hiernaast heeft de bank natuurlijk ook zelf kosten, zoals personeel en ICT. Deze kosten moeten worden terugverdient en dus zijn ook deze kosten in jouw hypotheekrente verwerkt.

Hiernaast neemt de bank een bepaald risico, want wie zegt dat jij de lening wel terug kan betalen? Om dit risico in te dekken wordt dit doorberekend in de hypotheekrente die jij betaalt.

Ten slotte is er nog een winstmarge toegevoegd aan de hypotheekrente. Hoeveel deze marge is, zal per bank verschillen.

De laagste hypotheek vinden

Doordat er zo veel verschillende hypotheekverstrekkers zijn, met allemaal hun eigen manieren van het bereken van de hypotheekrente, is het handig om te kijken waar jij de laagste hypotheekrente kan vinden voor jouw persoonlijke situatie.

Om te beginnen kan je een lage hypotheekrente krijgen wanneer je aan kan tonen dat je een klein risico bent voor de hypotheekverstrekker. Dit kan je doen door te pronken over je salaris. Niemand houdt ervan om uit te sloven over zijn fantastische salaris, maar een goed en stabiel salaris laat zien aan een bank dat jij het geld terug zal kunnen betalen de komende jaren. Doordat het risico hierdoor daalt zal de hypotheekrente dan ook flink afnemen.

Een andere manier om een lage hypotheekrente te krijgen is om van tevoren genoeg geld te sparen om een eigen inbreng te hebben in de aankoop van de woning. Niet alleen zul je minder geld hoeven te lenen bij de bank, maar ook zal het een bepaald vertrouwen geven aan de hypotheekverstrekker. Dit vertrouwen zal er ook weer voor zorgen dat je een lagere hypotheekrente zal krijgen.

Ten slotte is het ook altijd belangrijk om de verschillende hypotheekverstrekkers met elkaar te vergelijken online. Er zijn tegenwoordig verschillende websites waar je globaal kan kijken waar de goedkoopste hypotheekrente is voor jouw persoonlijke situaties. De exacte rentes zul je nooit weten, aangezien de hypotheekverstrekkers deze per individu zullen opstellen in een offerte. Wel is het een goede manier om een duidelijke indicatie te krijgen.

De hulp van een hypotheekadviseur

De aankoop van een woning en het afsluiten van een hypotheek zijn dingen waar je goed over moet nadenken. Het gaat om enorm veel geld en je wilt in het proces dan ook geen foute keuzes maken. Wanneer je zelf te weinig verstand hebt van leningen en hypotheken, dan is het mogelijk om advies te vragen aan een expert. Je kan dan namelijk een onafhankelijke hypotheekadviseur inschakelen om je verder te helpen. Een hypotheekadviseur kan je helpen met:

–          Het vinden van de laagste hypotheekrente voor jouw situatie.

–          Een advies op maat geven.

–          Werken als bemiddelaar tussen jou en de hypotheekverstrekker.

–          Ondersteunen waar nodig.

Door zo’n expert in te schakelen weet je dan ook zeker dat je de komende jaren nooit te veel geld zal betalen. Het kan prijzig lijken, maar zal zich zeker uitbetalen in de toekomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *