19 januari 2022

Boekhouding VOF

2 min read

Ieder bedrijf heeft met boekhouding te maken. Ook als je een VOF bent of wil starten. VOF staat voor vennootschap onder firma. Het is een bedrijf dat je altijd met meerdere mensen start en voert. De boekhouding VOF is dan ook iets anders dan wanneer je een eenmanszaak hebt of zelfstandige bent. Wel kun je al een VOF beginnen met zijn tweeën. In zo’n rechtsvorm voor je bedrijf hoef je niet allemaal een gelijke bijdrage te leveren in werkzaamheden of financiële middelen. Dat maakt de boekhouding VOF ook wat ingewikkelder.  Let bijvoorbeeld goed op hoe je je de btw teruggave van zonnepanelen kan berekenen.

Je vennoten en jij 

In deze rechtsvorm heb je in het bedrijf te maken met vennoten. Alle vennoten dragen bij aan het bedrijf op één of andere manier. Dat kan dus verschillen. Boekhouding VOF heeft daar ook mee te maken. Je kunt ook met een aantal mensen een VOF beginnen en allemaal hetzelfde werk uitvoeren maar ieder onder dezelfde gezamenlijke naam. Deze werkzaamheden en vooral de verdiensten hiervan moeten dan opgenomen worden in de boekhouding. Jij en je vennoten kunnen dit allemaal zelf doen, maar je kunt er ook voor kiezen om de boekhouding VOF uit te besteden.  

Boekhouding uitbesteden 

Wanneer je de boekhouding uitbesteedt, kies je voor een eerlijke manier van boekhouden. Je laat iemand anders hier de verantwoordelijkheid voor dragen. Boekhouding besteed je uit aan iemand die daar verstand van heeft. Je schakelt dus een externe partij in die zich hierin specialiseert. Daardoor weet je dat de boekhouding goed uitgevoerd wordt. Deze externe partij heeft namelijk ervaring met de boekhouding VOF bijhouden. Zodoende kun je erop vertrouwen dat het goed gebeurt. Het nadeel is wel dat je de externe partij hiervoor moet betalen.  

Boekhouding zelf doen 

Door zelf de boekhouding te doen, kun je die kosten besparen. Wel is dat wat ingewikkeld als je met meerdere partijen te maken hebt, zoals dat gaat met een VOF. Zeker wanneer iedereen verschillende werkzaamheden en taken heeft waar verschillende materialen en ruimtes voor nodig zijn. Dan is het toch handig om een boekhouder te hebben. Je kunt natuurlijk ook een boekhouder in je VOF hebben die juist voor de boekhouding in het bedrijf wordt opgenomen. Dan heb je ook geen externe partij nodig voor de boekhouding. Je hebt dan een vennoot die de boekhouding voor het eigen bedrijf doet.  

Een kwestie van vertrouwen 

Dat betekent wel dat jullie allemaal deze boekhouder in het bedrijf goed moeten vertrouwen. Dat geldt ook voor wanneer jullie ervoor kiezen om gezamenlijk de boekhouding te doen bijvoorbeeld. Het risico is dat jullie het niet eens zijn of er niet uit komen. Dat zou een risico voor jullie bedrijf zijn. Dan is een externe boekhouder VOF misschien toch verstandiger. Uiteindelijk is dat een overweging tussen kosten en risico. Dit zul je in het bedrijf moeten kiezen.  

Bron: Boekjewinst 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *